Hoofdgerecht: Hertenbiefstuk!

Hoofdgerecht: Hertenbiefstuk!

 


In dit bericht (klik) kun je lezen dat ik bezig ben geweest met de voorbereidingen van het kerstdiner.
Het voorgerecht van het kerstmenu was deze overheerlijke venkelsoep! (klik hier voor het recept)
Het tussengerecht was dit smakelijke zalm tartaatje! (klik hier voor het recept)

Voor het hoofdgerecht heb ik een heerlijke medium rare hertenbiefstukje (ik hou ervan!!) gemaakt met bimi broccolitjes en gegrilde witlof en een lekker rode wijnsausje. Hier komt het recept!

Ingrediënten

Rode wijnsaus

  • 50 g ui
  • boter
  • tijm
  • 1 laurierblad
  • 400 ml rode wijn
  • 300 ml vleesfond
  • zout en peper
  • 100 g koude roomboter

 

En de rest

  • 350 g witlof
  • boter
  • parmezaanse kaas
  • 400 g bimi
  • 4 hertenbiefstukjes
  • 2a3 el roomboter
  • peper

 

Bereidingswijze:

Snijd de uit in hele kleine stukjes en fruit het ui in een pannetje met een beetje boter, tijm en het laurierblaadje
Doe daarna de rode wijn en het vleesfond erbij, breng het aan de kook en laat het ongeveer 15 inkoken
Breng het op smaak met zout en peper
Zeef de saus zodat de uitjes en de tijm worden verwijderd en zet het pannetje op een laag vuurtje
Doe de koude boter erbij en klop het met een garde door de saus en laat het op een laag vuurtje staan

Haal alvast de hertenbiefstuk uit de koelkast

Verwarm de oven op 200c
Snijd vervolgens de witlof in de lengte doormidden en kook de witlof beetgaar
Gril de witlotjes in een grillpan met een beetje boter totdat er goudbruine grilstreepjes ontstaan
Leg ze in een ovenschaal, rasp er parmezaanse kaas over en doe de schaal ongeveer 20 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is geworden

Kook ondertussen de bimi’s beetgaar in een pannetje met water

Verwarm de boter in een pan op middelhoog vuur en laat de boter goudbruin worden
Doe de hertenbiefstukjes in de pan en bak de biefstuk aan beide kanten 3 minuten
Ga er niet aan friemelen, lekker laten bakken en draai ze daarna weer om voor nog een ronde van 3 minuten
Leg ondertussen een lapje aluminiumfolie klaar en leg de biefstukjes nadat ze klaar zijn met bakken op de folie, vouw de folie dicht en laat de biefstuk minimaal 5 minuten nagaren

Maak de bordjes op door de bimi’s en de witlof neer te leggen
Snijd de biefstuk in plakken tegen de draad in en leg ze bovenop de bimi’s
Verdeel de saus over de biefstuk en het is genieten geblazen!

Smulse! X

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*